Hongarije verwerpt de Euro-Afrikaanse verklaring over migratie.

Hongarije heeft woensdag geweigerd een verklaring te ondertekenen waarin de privileges van migratie worden erkend, ondanks het feit dat meer dan vijftig Europese en Afrikaanse landen deze op een Marokkaanse conferentie hebben aangenomen.

119

- Advertenties -

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijarto heeft de verklaring afgezwakt om migratie af te schilderen als “een verschijnsel dat noodzakelijkerwijs alleen maar goed en gunstig is en duidelijk bijdraagt aan de mondiale ontwikkeling”.

“Wij denken dat dit een onevenwichtige benadering is en wij zijn het er niet mee eens,” zei hij.

Vorige maand is de Hongaarse premier Viktor Orban herkozen op een harde anti-immigratieplatform, waar hij in botsing is gekomen met Brussel en kritiek heeft gekregen van mensenrechtengroeperingen.

In een verslag van de Raad van Europa van vorige week werd het land bekritiseerd omdat het niet genoeg had gedaan om potentiële slachtoffers van mensenhandel te identificeren in zijn “transitzones” voor migranten en asielzoekers.

In de verklaring van Marokko werd opgeroepen tot een “aanpak op basis van de mensenrechten” en de “bescherming van migranten in kwetsbare situaties” en tot inspanningen om racisme en discriminatie aan te pakken.

Ook werd aandacht besteed aan illegale immigratie en manieren om migranten te helpen naar huis terug te keren, belangrijke onderwerpen van het gesprek voor Europese naties die de afgelopen jaren een toestroom van migranten hebben gezien.

Het werd ondertekend door vertegenwoordigers van 27 Europese en 28 Afrikaanse landen op een conferentie over migratie en ontwikkeling in de Marokkaanse stad Marrakesh.

Migratiecommissaris Dimitri Avramopoulos van de Europese Unie prees de verklaring.

“Toegewijd aan het versterken van onze samenwerking om onderliggende oorzaken aan te pakken, illegale migratie te verminderen en bescherming en legale kanalen te verbeteren,” tweette hij.

“Europa en Afrika hebben elkaar meer dan ooit nodig.”

Maar de minister van Buitenlandse Zaken van Hongarije zei dat de nadruk moet liggen op “hoe illegale migratie te kunnen stoppen en niet hoe deze aan te moedigen”.

“We mogen niet ontkennen dat migratie zeer belangrijke veiligheidsaspecten heeft, en het is onaanvaardbaar dat een dergelijk aspect volledig wordt weggelaten uit een internationaal document”, aldus Szijarto.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, zei dat het standpunt van Hongarije “de vastberadenheid van andere Europese leden” om een gemeenschappelijk antwoord op migratie te vinden op geen enkele manier zou verminderen.

Zijn Marokkaanse tegenhanger Nasser Bourita zei dat migratie “te groot is om gereduceerd te worden tot illegale immigratie” en deed een beroep op Europese landen om “verder te gaan dan alleen grenscontroles en de strijd tegen migrantenhandel”.

Marokko zal in december als gastheer optreden voor een migratieconferentie van de Verenigde Naties, die tot doel heeft tot een mondiaal akkoord te komen.

BRON: Digital Journal

80%
Awesome
  • Design

Ontvang realtime-updates direct op uw apparaat, schrijf u nu in.

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Geef je op voor de maandelijkse nieuwsbrief! En ontvang het laatste nieuws in jouw mailbox!
Je kunt je te allen tijde afmelden

Laat een antwoord achter

Jouw e-mail adres word niet gepubliceerd.

Bedankt!

Close