De Klerk zegt dat Zuid-Afrika onder Ramaphosa beter is en zal groeien.

F.W. de Klerk heeft zijn steun achter Cyril Ramaphosa gezet, en zei dat het land nu in een veel betere positie bevindt. De laatste president van de apartheid in Zuid-Afrika sprak deze week met CNN bij de Global Leadership Foundation in Londen.

17

- Advertenties -

Ramaphosa, die na het aftreden van Jacob Zuma tot leider van het land werd gekozen, biedt verschillende perspectieven op het leven in Zuid-Afrika, aldus De Klerk.

“De heer Cyril Ramaphosa heeft het leven van alle kanten gezien. Hij is vakbondsman geweest. Hij is politicus geweest – hij was de belangrijkste onderhandelaar voor onze nieuwe grondwet – en vervolgens heeft hij zich een aantal jaren losgemaakt van de politiek en is hij op een eerlijke en transparante manier de op twee na rijkste zwarte Zuid-Afrikaan geworden.

De Klerk gelooft ook dat Zuid-Afrika onder Ramaphosa economisch welvarend zal zijn.

“Ramaphosa begrijpt de zaken, hij begrijpt de economie en hij zet zich in voor economische groei.

Hij had ook hoge verwachtingen van het Nationale Ontwikkelingsplan, een plan dat een visie schetst om armoede en ongelijkheid aan te pakken.

“Als ze zich aan dat plan houden, zal de economie in Zuid-Afrika ongetwijfeld indrukwekkend groeien”, aldus De Klerk.

Het bewind van Ramaphosa heeft tot nu toe zijn ups en downs gekend. Nochtans, is de rand op de bovenkant geweest – raken gedenkwaardige hoogtepunten in recente maanden.

Onlangs scoorde hij een grote overwinning in het Verenigd Koninkrijk. Ramaphosa trof een investeringsovereenkomst van R850 miljoen met het UK in de loop van het volgende vier jaar.

Er blijven echter uitdagingen – niet alleen voor het land, maar ook voor de partij. Onlangs nog is het noordwesten opgesloten in protesten tegen de oproep van bewoners tot het aftreden van de premier Supra Mahumapelo.

Corruptie en de staatsbedrijven van het land zijn twee andere uitdagingen waarmee de president wordt geconfronteerd. Hij wordt ook nog steeds geconfronteerd met weerstand van vakbonden, met name over het onlangs ingevoerde nationale minimumloon.

Ramaphosa gaf onlangs toe dat het minimumloon niet als leefbaar loon kan worden beschouwd, maar hoopte dat het een begin zou zijn voor een betere toekomst.

De president zal dinsdag in het parlement aanwezig zijn voor een vraag- en antwoordsessie.

Zuid-Afrikanen zullen in 2019 naar de stembus gaan voor de algemene verkiezingen en analisten zijn van mening dat Zuma eindelijk aftreedt en dat het ANC door het interne gekibbel van de DA met de meerderheid van stemmen zou moeten winnen – een verre van geloofwaardige voorspelling uit het Zuma-tijdperk dat het land met een coalitieregering zou kunnen eindigen.

BRON: The South African

80%
Awesome
  • Design

Ontvang realtime-updates direct op uw apparaat, schrijf u nu in.

Abonneer je op onze nieuwsbrief
Geef je op voor de maandelijkse nieuwsbrief! En ontvang het laatste nieuws in jouw mailbox!
Je kunt je te allen tijde afmelden

Laat een antwoord achter

Jouw e-mail adres word niet gepubliceerd.

Bedankt!

Close